horseteam-200-100
logo
RSS
Start
  Equito.pl
Forum

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Anglezowanie o,O

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Equito.pl Strona Główna -> Jazda konna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Lui16

PostWysłany: Sob Paź 25, 2008 1:14 pm    Temat postu: Anglezowanie o,O Odpowiedz z cytatem

Żal normalnie, ja sie załamie.
Po dzisiejszej jeździe [moja pierwsza w stylu west] stweirdziłam że nie potrafie anglezować Oo Normalnie doznałam szoku. Instruktorka [bardzo miła xD] kazała mi anglezować najnizej jak potrafie, potem było "poruszanie stwem biodrowym"-czy jakos tak I mówiąc to powiedziała, że to mi ma byc wygodnie przy anglezce, ale mi sie stanowczo lepiej anglezuje do góry niż do przodu Oo Więc mnie tu ościwećcie, bo jeszcze mam problem z wykonywaniem "dwóc rzeczy na raz", tzn. ściskaniem konia łydami gdy jetem w siodle i puszczaniu gdy "stoje" Ja nie potrafie wgl. tego zrobic. Jak mi dzie dobrze z biodrami to kon zwalnia, bo łyd nie ma Oo tzw. "łydy śpia" Jest coś rzeby można nad tym popracowac, że tak to ujmę w domu, bo chciałabym jak najszybciej opuścic moją przyjaciółke lonżę. >,<
Jak był temat to usune
ad24

PostWysłany: Pon Lis 03, 2008 10:32 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

znam ten ból... bo własnie zacznam nauke jazdy konnej i po 4 lekcji myslałam że cos umiem ale na 5 okazało sie ze nić Evil or Very Mad wogóle nie mogłam zgrac sie z koniem ja podskakiwałam a nie anglezowałam i tez mi trudno skoordynowac to sciskanie łydkami .. ale mam nadzieje ze to kwestia czasu i nauki Rolling Eyes takze powodzenia
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Lui16

PostWysłany: Sob Lis 15, 2008 5:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mi nie chodziło o wyczucie rytmu, poniewważ ten wyczuwam i nie mam z tym porblemu, raczej o to że ja anglezuje "za wysoko"
trafala

PostWysłany: Nie Paź 04, 2009 4:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja również mam z tym problem, już nie mówię o tym, że jak już zejdę z konia, to mam wrażenie, że mi się wszystko w biodrach rozchodzi.;D
No mam nadzieję, że wszystko ogarnę jakoś szybko, boo... czarno to widzę.;D
Powrót do góry
collie

PostWysłany: Pią Paź 09, 2009 7:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kwestia wyćwiczenia;) ja już nawet nie pamiętam jak to się uczyłam anglezować Very Happy
Powrót do góry
lenapola

PostWysłany: Pią Lis 06, 2009 2:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z tym anglezowaniem czesto jest problem. Warto troche poczytac. ja ostatnio sie wdrazalam, znalazłam pare praktycznych informacji (mozecie sobie tez poczytac: http://www.galopuje.pl/konie,anglezowanie-nauka,8625.html), chociaz nie ma to jak praktyka. Mi juz calkiem niezle idzie.
Powrót do góry
Pumba

PostWysłany: Nie Lis 29, 2009 7:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

powiem tak, mnie uczono wysoko anglezować... i teraz poprawnie anglezuje, to sięe z dośwadczeniem kształtuje. Moim zdaniem najpierw naucz się anglezować tak żeby robiźć to rytmicznie razem z ruchem konia, i jednocześnie dając mu poprawne "polecenia" łydkami, a potem zacznij dopracowywać "wysokość" swojego anglezowania.
Ola

PostWysłany: Pon Gru 28, 2009 8:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hej mam taki mały problem: jutro od dłuższego czasu zamierzam wsiąść na mojego konika i wstyd mi się przyznać ale chyba zapomniałam jak się anglezuje Sad Pamiętam że byłam uczona tak że jak wewnętrzna noga staje na podłożu to się wstaje, ale tyle się naczytałam tego że mam zrobioną wode z mózgu błagam pomóżcie
Powrót do góry
Ola

PostWysłany: Pon Gru 28, 2009 8:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tak czytam co napisałam i powinna być zewnętrzna noga
Powrót do góry
Rosie

PostWysłany: Pią Lip 09, 2010 6:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tyle powiem tylko... Anglezuje się przeważnie za wysoko, jeżeli pomaga się nogami wstawać, a tak naprawdę tylko jakby to powiedzieć używamy tylko siły konia wybijającej nas z siodła. Nie wiem czy dobrze to wytłumaczyłam. A kiedy już nie pomagasz sobie wstawać w siodle, możesz przesuwać biodra do przodu w górze. Chyba nie wytłumaczyłam tego dobrze Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Equito.pl Strona Główna -> Jazda konna Wszystkie czasy w strefie GMT
Strona 1 z 1

Skocz do: