horseteam-200-100
logo
RSS
Start
  Equito.pl
Forum

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Koń zimnokrwisty - nadaje się do jazdy?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Equito.pl Strona Główna -> Jazda konna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Rybka

PostWysłany: Nie Kwi 12, 2009 10:07 pm    Temat postu: Koń zimnokrwisty - nadaje się do jazdy? Odpowiedz z cytatem

Dużo czytałam o tych koniach i wszędzie jest wspomniane, że nadają się tylko do bryczki, prac rolnych, czy leśnych i, o zgrozo, na rzeź Shocked A mnie dziwi, dlaczego nie pod siodło? Skoro jeździ się na malutkich kucykach to dlaczego nie na zimnokrwistych? Są jakieś sensowne przeciwwskazania czy to tylko stare przekonanie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Lui16

PostWysłany: Pon Kwi 13, 2009 1:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z tego co widziałam, jak i czytałam konie te nadają się pod siodło.
Z żadnymi przeciwwskazaniami się szczerze mówić nie spotkałam. Wydaje mi się, że rolnicy nie oczekiwali od koni bycia pięknymi wierzchowcami, lecz jedynie ciężkiej i skutecznej pracy i przez to teraz małe grono ludzi na nich jeździ. Ja zamierzam się do nich dołączyć XD
wiorek

PostWysłany: Pon Kwi 13, 2009 5:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A niby dlaczego maja sie nie nadawać pod siodło? Musisz tylko dłuzszy popręg kupic Laughing
Rybka

PostWysłany: Pon Kwi 13, 2009 5:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A jak długo trwa ujeżdżanie młodego konia? Moja kobyłka ma dopiero 8 miesięcy, wszystkiego musiałaby się nauczyć. Ciężko ujeżdża się konie? [nie myślcie, że ja chcę to robić, nie mam o jeździe zielonego pojęcia!]
Powrót do góry
Lui16

PostWysłany: Pon Kwi 13, 2009 5:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Więc Rybko nigdy nie miałaś do czynienia z zajeżdżonym koniem, ani siodłem? o.o"
Wiem, że zmienienie stylu jazdy w jakim jeździ koń zajmuję max 3 mies., a więc zajeżdżenie go trwa niewiele dłużej. ^^

Ale...
Konika możesz zajeździć dopiero, gdy ukończy 3 lata!!!
Jeśli zrobisz to wcześniej narazisz klaczkę [o ile mniemam] na nieuniknione problemy zdrowotne.

Na razie proponuję znalezienie wykwalifikowanej osoby, kompetentnej i z wyważonym charakterem i odpowiedzialnością, by przyuczył klaczkę do podawania grzecznie nóg i innych czynności, które w przyszłości będą niezbędne. Myślę, że również nie zaszkodzi jej nieco lonżowania Smile
Rybka

PostWysłany: Pon Kwi 13, 2009 5:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Lui16 napisał:
Więc Rybko nigdy nie miałaś do czynienia z zajeżdżonym koniem, ani siodłem? o.o"

No nie, ale baaardzo baaardzo chcę Embarassed

Lui16 napisał:

Konika możesz zajeździć dopiero, gdy ukończy 3 lata!!!
Jeśli zrobisz to wcześniej narazisz klaczkę [o ile mniemam] na nieuniknione problemy zdrowotne.

A to ciekawe, na tą informację nigdy się nie natknęłam, zapamiętam.

Co do uczenia jej różnych przydatnych czynności to sama to robię. Trochę poczytałam i intuicyjnie uznałam, że powinna umieć parę rzeczy.

Mogłabym Was prosić o kilka rad na temat lonżowania? Może jakieś przydatne linki? Chciałabym sama umieć to robić.
Powrót do góry
wiorek

PostWysłany: Wto Kwi 14, 2009 7:57 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Skoro nic nie potrafisz, musisz koniecznie znaleźć trenera, dla siebie i konia. Jest już wątek o zajeżdżaniu koni więc jak byś miała jakieś pytania to zadawaj je tam, ale sama na pewno nie dasz rady.
W takim wieku mozesz sama uczyć konia chodzić na kantarku, lonzy. Ale od tego jest też watek praca ze zrebakami czy jakoś tak.
Lui16

PostWysłany: Wto Kwi 14, 2009 9:21 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No nic. Pozostaje Ci tylko życzyć znalezienia dobrego trenera i wytrwałości. ^^
Co do wieku zajeżdżonego konia, to chodzi o to, że koń w wieku 8 miesięcy, czy nawet 2 lat [to zależy od rasy, bo AQH zajeżdża się w wieku 2 lat-1 wyjątek] nie jest jeszcze odpowiednio rozwinięty pod względem układu kostnego między innymi. ^^ Wiec mógłby nastąpić 'niedorozwój' lub szkodzenie jakiejś części Twego rumaka, co dopiero będzie widoczne po latach, i wcale nie oznacza, że koń nie będzie potrzebował opieki weterynaryjnej, a będzie zmuszony w młodszym wieku przestać być użytkowany.
Mam nadzieje, ze nic nie pokręciłam. XD
A i siodło jest bardzo ciężkie XD Ja po złamaniu z nie ukrywam - z trudem je unoszę XD
Wstaw fotki swej klaczy w tym wątku:
http://equito.pl/forum/viewtopic.php?t=30

A to jest ten, o którym mówiła Wiorek:
http://equito.pl/forum/viewtopic.php?t=182
wiorek

PostWysłany: Wto Kwi 14, 2009 3:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A i jeszcze: narazie trener nie bedzie ci potrzebny dopiero jak konik skończy 3 lata to wtedy dopiero sie przyda. Masz 2 lata zyby nauczyć sie jeździć konno. Zapisz sie do jakiejs szkółki. Po 2 latach bedziesz naprawde duzo umiała. A z trenerem bedziesz doskonalić swoje i konia umiejetności. Smile
Rybka

PostWysłany: Wto Kwi 14, 2009 4:13 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję wszystkim za rady, oczywiście się do nich dostosuję Smile

Temat wyczerpany, więc jeśli funkcjonuje tu jakiś Moderator to proszę o zamknięcie.
Powrót do góry
SrokataMerci

PostWysłany: Wto Sie 18, 2009 3:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Znam kilka stadnin w których są konie zimnokrwiste wykorzystywane do jazdy pod siodłem. Owszem, nadają się bardzo dobrze do bryczek i powożenia, ale do jazdy także. Widziałam także ogłoszenia sprzedaży koni zimnokrwistych do jazdy pod siodłem.
Smile
Powrót do góry
XxKaruskaxX

PostWysłany: Wto Sty 12, 2010 11:18 am    Temat postu: Grubaski :D Odpowiedz z cytatem

W stajni ,w której jeżdżę są 2 konie zimnkorwiste, wykorzystywane do jazdy wierzchem i do zaprzęgów. Ja osobiście nawet kilka razy na nich jeździłam Very Happy Mają takie mięciuchne chody...Jak w fotelu!
Najlepiej na oklep. Sa takie szerokie Smile
Niestety do skoków (przynajmniej nasze) się nie nadają.
Myślałam nad zakupem grubaska, ale więcej skaczę, więc kupię raczej konia gorącokrwistego.

Pozdrawiam Very Happy
Powrót do góry
Galopujący Potwór

PostWysłany: Sro Lip 28, 2010 4:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jasne ,ze się nadają Very Happy
U nas w stajni są dwa perszerony.

Kilka filmików:
http://www.youtube.com/watch?v=7cH4lZ__EVI
http://www.youtube.com/watch?v=l1XBkWCk1s8&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=3s5FHwyhF-w&feature=fvw
http://www.youtube.com/watch?v=AoFVxTDCtOo&feature=related

Mi osobiście, super się jeździ na grubaskach :]
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Equito.pl Strona Główna -> Jazda konna Wszystkie czasy w strefie GMT
Strona 1 z 1

Skocz do: